Úvod k vlastnímu bydlení

Úvod k vlastnímu bydlení

Pro pořízení vysněného bydlení nebo investiční nemovitosti máme několik možností jak na to.

  1. Vlastní hotovost
  2. Kombinace hypotečního úvěru a hotovosti
  3. Hypoteční úvěr

Pro spoustu lidí je hypoteční úvěr velké zlo a nechtějí se zadlužit. Pokud mají možnost, chtějí mít úvěr co nejnižší, nejlépe žádný.

Je využití hotovosti pro koupi nemovitosti ten nejlepší způsob?

Jedná se určitě o rychlejší proces vyřízení koupě a dobrý pocit, že nemáte žádné závazky. Z pohledu efektivity využití finanční prostředků to nejlepší varianta být nemusí.

Jednoduché porovnání: máte k dispozici 5 milionů korun na koupi bytu v této hodnotě

Varianta 1: použijete celou částku a koupíte si nemovitost

Varianta 2: použijete určité procento vlastních prostředků a zbylé si půjčíte od banky

V dnešní době si můžete půjčit od banky za úrok kolem 2 % p.a. Zbylé vlastní prostředky můžete investovat a dokonce i v konzervativní strategii dosáhnout výnosu 4 % p.a.

Díky variantě číslo 2 realizujete koupi a zároveň se peníze zhodnocují a tvoří další peníze, které v budoucnu určitě využijete.

Martin Medek

Kombinace hypotečního úvěru a hotovosti je nejčastější způsob financování. Banky po vás vyžadují minimálně 10 % vlastních zdrojů, ideálně však 20 %. Díky vyššímu procentu vlastních zdrojů nám banka nabídne výhodnější podmínky, co zahrnuje nižší úrokovou sazbu.

Co dělat když nemáte vlastní prostředky, ale chcete koupit vlastní nemovitost?

Spousty mladých párů se s tímto potýká, ačkoli mají perspektivní práci s dostatečným výdělkem, nemají naspořenou potřebnou částku k pořízení hypotéky. Řešením může být zástava, ručení jinou nemovitostí bance. Většinou to je nemovitost rodičů nebo prarodičů. Tato zástava slouží jako náhrada vlastní hotovosti.

Existuje způsob kombinace hypotečního úvěru s jiným úvěrem, nicméně tato varianta je dražší a rizikovější. Tuto možnost nevylučujeme, ale zároveň ani nedoporučujeme.

Každou z těchto možností lze dosáhnout vašeho cíle - koupě nemovitosti. Rozhodnutí jakým způsobem nemovitost financovat neberte na lehkou váhu, každá možnost má své plusy i mínusy. Objektivní posouzení situace a zvolení správné možnosti financování není jednoduché a proto doporučujeme konzultaci s odborníkem. Nezaujatě zhodnotí vaši situaci, vysvětlí proces vyřízení hypotéky a ukáže srovnání nabídek jednotlivých bank. Po výběru nejvhodnější varianty vám pomůže vše dotáhnout do zdárného konce.

Potřebujete poradit?

Chcete si nechat bezplatně poradit ohledně financování nemovitosti nebo chcete zjistit, jaké jsou vaše finanční možnosti? Kontaktujte nás na hypoteky@brnostavi.cz.


Komentáře