Vývoj cen bytů v Brně

Vývoj cen bytů v Brně

Připravili jsme pro vás článek s průměrným vývojem cen za bytové jednotky v novostavbách v jednotlivých letech od roku 2011, za které jsme data nasbírali.

Hodnoty cen bytů v Brně máme nasbírané od roku 2011, od kterého scénu s byty v Brně sledujeme. Ceny pocházejí z veřejně nabízených developerských projektů, novostaveb a rekonstrukcí z jednotlivých let, které jsme zprůměrovali a vznikly z toho následující grafy.

Ti z vás, kteří sledují vývoj cen nemovitostí v Brně a okolí víte, že ceny meziročně rostou poměrně rychle. Z naměřených statistik některé dispozice bytů, převážně 2kk, v roce 2020 oproti 2019 vzrostli v průměru o 8 %. Přišlo nám zajímavé připravit pro vás pár grafů, jak to bylo s vývojem cen za poslední desetiletí.

Cena za metr čtvereční u bytů v Brně

Nejprve se podíváme na graf vývoje ceny za metr čtvereční bytů v Brně. Konkrétně se jedná o novostavby a developerské projekty, tedy do vypočteného průměru ceny v letech nevstupovaly staré byty. Započtené jsou různé dispozice a velikosti bytů.

ceny za m2.jpg

Na grafu můžete vidět, že ceny za metr čtvereční vzrostly za poslední dekádu o více než 70 %. Zdá se vám to šílené? Je to tak, ale bohužel ceny jsou taženy poptávkou. Brno je město plné technologických firem a jejich pracovní nabídka je lákavá i pro zahraniční zájemce.

V posledních letech u některých dispozicí ceny bytů vzrostly o více než 8 %.

Brno Staví

Nejen lidé ze zahraničí, ale i mladé páry, které se po studiu uplatní v těchto firmách v kombinaci s lokálními investory způsobují to, že se nové developerské projekty vykoupí prakticky ještě před jejich dostavením. Stavební firmy tedy nemají žádný důvod cenu snižovat a spíš ji postupem času zvyšují.

Vývoj cen bytů v Brně podle dispozice

V předchozím grafu jsme tedy zprůměrovali ceny bytů za metr čtvereční v jednotlivých dispozicích. Pojďme se nyní podívat na vývoj cen bytů v Brně podle jejich přibližné velikosti.

Ceny bytů dle dispozice

V grafu si můžete všimnout, že v posledních letech došlo k mírnému zpomalení cen u větších bytů zejména s dispozicí 4kk. Naproti tomu malé byty s jedním nebo dvěma pokoji stále i během roku 2020 rostly a situace s covid-19 jejich ceny zatím nezbrzdila.

Možná ke zpomalení dojde v následujícím roce 2021, kdy na společnost mohou přijít ekonomické dopady spojené s pandemií. Výrazný pokles cen ale nečekejte. Stavební firmy mají s krátkodobým propadem poptávky zkušenosti a nejspíš si raději počkají, než aby prodávali byty pod cenou.


Komentáře