Developerský projekt — na co si dát pozor?

Developerský projekt — na co si dát pozor?

Najít developerský projekt přesně podle vašich představ je sen téměř každého z nás. Vidina krásného nového bydlení dokáže lidem doslova pomást smysly. V honu za novým bydlením tak snadno můžeme přehlédnout věci, které tak trochu “nehrají”. Na co si dát pozor před koupí developerského projektu?

Pověst nad zlato

Snad první věcí, která by vás měla zajímat je pověst a reference developera. Samozřejmě vás nezajímají drby ani informace o tom, kolik peněz developer vydělá. Zaměřte se především na:

  • počet úspěšně dokončených projektů,
  • stav, v jakém byly stavby dokončeny,
  • jednání developera (možnost schůzek, ochota zaslat podklady a dodatečné materiály apod.)
  • dodržování termínu.

Internet je mocné místo, takže většinu zmiňovaných bodů si snadno můžete dohledat. Vůbec nejlepší je kontakt s osobami, které mají s developerem vlastní zkušenost. 

Smlouvy a podmínky

Každý férový developer vám přede, poskytne texty veškerých smluv, bez toho, aniž byste si o ně vůbec řekli. Je důležité mít možnost v klidu si veškeré dokumenty přečíst a zvážit, zda jsou smlouvy výhodné a bezpečné či ne. Pozor si dejte především na rozhodčí doložku nebo jinou nevýhodnou podmínku pro vaši stranu. A pokud už zde tento prvek je, dobře zvažte, zda za takových podmínek chcete i tak pokračovat v jednání.

Také si dejte pozor na to, jakou smlouvu budete uzavírat. Zda bude součástí smlouva o smlouvě budoucí kupní nebo rezervační smlouva atd. 

Financování projektu

V neposlední řadě si dejte pozor také na samotné financování developerského projektu. To je pravděpodobně zároveň se smlouvami a podmínkámi nejdůležitější bod celé koupě. Obvláště v této covidové době je velmi snadné dostat se do finančních problémů jak pro jednotlivce, tak pro malé i velké firmy. 

Nápadně nízká cena a vysoké zálohy

První žlutá karta nastává u nepřiměřeně vysokých záloh (někdy i 50 % ceny). V tomto případě jde klient do opravdu velkého rizika, že developer bude mít s dostavbou problémy. Proto byste se neměli nechat nalákat na až velmi výhodnou cenu. Většinou se k ní totiž pojí nějaký háček. 

Způsob financování

Zjistěte si, jak je samotný projekt financován. V případě, že není developer krytý bankou, trvejte na pečlivě zpracovaných podmínkách a nebojte se zapojit do jednání i právníky. Velmi snadno se také dají odhalit developerovi úmysly ve chvíli, kdy např. nebude chtít přistoupit na právní/advokátní úschovu peněz. Seriózní developer nebude mít problém o tomto způsobu předání peněz jednat. Reality nejsou jiné řemeslo, i zde by mělo platit heslo “náš zákazník, náš pán”.

Tyto 3 body patří k nejdůležitějším faktorům při výběru vašeho budoucího bydlení. Radíme si vše důkladně zvážit, projednat a být si projektem opravdu jisti. Přece jenom se jedná o velký krok jak pro váš nadcházející život, tak i vaši finanční stránku.


Komentáře